Blog

Firewall, συμβουλές ασφαλούς περιήγησης στο internet και ιδιωτικότητα

Share it on Facebook

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, η ιδιωτικότητα αποτελεί λέξη πρός εξαφάνιση, καθώς ο κάθενας είναι συνεχώς συνδεδεμένος σε δίκτυο Wi-Fi ή/και σε δίκτύα 3G,4G,5G από τον υπολογιστή ή από το smartphone του. Σε κάθε περίπτωση μεταδίδει πληροφορίες για την θέση που βρίσκεται, για καταναλωτικές του συνήθειες, για προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, κ.α τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζει.

Προσωπικά και επαγγελματικά μυστικά εξανεμίζονται στον βωμό του "προφίλ καταναλωτή", της ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας αλλά και της πολιτικής επιβίωσης εκάστοτε αιρετών.

Οι συνομιλίες μέσω τηλεφώνου δεν είναι απόρρητες, ενώ κάτι τέτοιο διασφαλίζεται θεωρητικά.

Και όταν η ιδιωτικότητα εξαλειφθεί ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τον περιορισμό δικαιωμάτων, προσωπικών ελευθεριών και λιγότερης δημοκρατίας γενικότερα.

Η διασφάλιση λοιπόν της ιδιωτικότητας μας κρίνεται αναγκαία την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε με χρήση του firewall.

Στον ψηφιακό κόσμο τα δεδομένα διακινούνται σε μικρές μονάδες επικοινωνίας τα λεγόμενα πακέτα (packets), τα οποία μπορεί να είναι udp, tcp, icmp και άλλα. Το firewall είναι το πρόγραμμα του υπολογιστή ή του smartphone μας, που ελέγχει τα πακέτα αυτά και τα δέχεται ή τα απορρίπτει. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί να ανακόψει την δράση malware, spyware, trojan horse, viruses, αποτρέποντας την επικοινωνία τους με κάποιο κεντρικό server. Τύποι firewall είναι τα packet filtering firewalls καθώς και τα application firewalls. Τα πρώτα επεμβαίνουν σε επίπεδο πακέτων, ενώ τα δεύτερα επεμβαίνουν σε επίπεδο εφαρμογών (επιτρέπουν ή αποτρέπουν τα πακέτα κάθε μίας εφαρμογής ξεχωριστά )

Άλλες συμβουλές ασφαλής περιήγησης στο διαδίκτυο και βελτίωσης της ιδιωτικότητας μας είναι:
  • Καθαρισμός του ιστορικού του browser που χρησιμοποιούμε.
  • Χρήση Antivirus
  • Εγκατάσταση VPN
  • Εφαρμογή Τεχνικών Ανακατεύθυνσης
  • Αποφύγετε την αποθήκευση, προσωπικών ή κρίσιμων δεδομένων για εσάς, σε ηλεκτρονικές συσκευές από τις οποίες συνδέεστε στο internet. Χρησιμοποιήστε χειρόγραφη ατζέντα
  • Προτιμήστε εγκαταστάσεις καμερών σε DMZ δίκτυο, ή κλειστού κυκλώματος, χωρίς σύνδεση με το internet.
  • Αφαιρείτε την μπαταρία από το κινητό σας όταν το κλείνετε.